Nyheter
Om AK
Butik
FöreläsningarForelasningarrenzo
Enver Ramirez
Stellan Elebro
Om Renzo RenzoHannaAbrahamHenkePetraKarwanLottaSofiaSamiJohannesGeorg

Blogg (extern länk)
Blogg (extern länk)
Kontakt

 

besokmacforum

Konstnarsnamnden
hamnarbetarforbundet

AK Reality

AK Inspiration
cafe paus

fitnessfestivalen

stefanjarl

birrofilm


utmarkelserkulturstipendietDeREELReelHeARTidfaMiami nominationAK BG

..

Föreläsningar med Lotta Örnryd

LottaLotta berättar kort om sig själv:

När jag var fyra år blev jag placerad hos en fosterfamilj på landet i Skåne. Min mamma var bortrest på ”semester” hette det då, vilket betydde fängelsevistelse. Jag bodde där i ett år innan mamma hämtade mig och vi flyttade till Piteå.
Jag förstod ganska tidigt att min mamma inte var som andras mammor. Hon drack, använde droger och blev då och då hämtad av polisen.
Min pappa fanns i Skåne och jag har bara träffat honom ett fåtal gånger han är också missbrukare.
Jag skämdes oftast för min mamma och tog aldrig hem kompisar, hade svårt att lita på andra och i synnerlighet på vuxna som jag tyckte var dem som svikit mig mest.
Jag ljög mycket för omgivningen och levde med en ständig rädsla.
Det hände att mamma var borta i flera dagar i sträck och hushållet och matlagningen tog jag hand om själv.
Jag var expert på att få omgivningen att tro att allt var som det skulle, jag hittade på historier om fina semestrar vi gjort och vad kul vi haft. Jag festade och skolkade en hel del under högstadiet, mycket på grund av min dyslexi och att jag trodde att jag var ”dum i huvudet” som mina lärare där uttryckte det.
Men när jag var femton år började jag på en skola för ”strulungar” där man använde sig av teatern i lärandet. Alla i klassen hade det trassligt på ett eller annat sätt men där kände vi gemenskap med varandra och pratade fritt om det för första gången.
Jag och mina klasskamrater satte upp en föreställning med våra egna berättelser och fick spela på Norrbottensteatern för fulla hus.
Det blev en succé och vi åkte sedan till England och gästspelade där,
vi hade också 3 föreställningar på Dramaten och vi började känna oss värdefulla…

Lotta Örnryd kan på ett pedagogiskt vis berätta om hur samhället, skolan och myndigheter kan få människor med en till synes omöjlig utgångspunkt att bryta med en destruktiv uppväxt och en dålig självbild. Om det inte hade varit för teatern hade Lotta kanske inte levt idag. Allt har inte varit frid och fröjd efter det så klart. Hennes föräldrar har missbrukat i många år och ärren från uppväxten finns där, men Lotta jobbar nu som ansvarig på ett habiliteringshem, är engagerad i politiken och är nybliven mamma.

Lottas föreläsning går ut på att ge hopp. Hon kan vara dräpande kritisk mot samhället, men hon är ett bevis på att inga människor är hopplösa fall.


För att boka föreläsning med Lotta kontakta:

Cecilia Kri
cecilia@anerodkultur.se
0708- 18 56 76